zondag 20 september 2009

Roadtrippin’

Marionvale
Dit schrijvende zit ik nog verder in the middle of nowhere dan ik ooit geweest ben. Donderdag 10 september ben ik aangekomen op Marionvale, Hughenden. Marionvale is de property van Tom & Eka en er huppelt ook nog een zoontje van hun rond van 5, Olle. Marionvale ligt op een uur rijden afstand van Hughenden in het noorden van Queensland. Ik heb hier nergens mobiel bereik (ook niet in town) en internet is schaars. Om jullie geheugen even op te frissen: Eka is Nederlands en familie van een vriend van mij in Nederland, Bas. Zo ben ik bij hun terecht gekomen. Deze farm is gericht op schapen en de productie van wol, maar er zijn ook altijd andere jobs te doen zoals onderhoud, gif sprayen (bomen en planten die schadelijk of gewoon irritant zijn voor het vee), watersupply voor het vee (en voor onszelf) checken en onderhouden, farmvehicles onderhouden en fixen, allemaal dat soort dingen. En ik weet zeker dat er nog veel meer bij het lijstje hoort waar ik nog geen kennis mee gemaakt heb. Mijn trip naar Fiji en natuurlijk het kopen van een auto hebben toch een aardig vacuüm gecreëerd in mijn bankrekening, dus vandaar dat ik heb besloten om nog een tijdje te gaan werken. Dat en het feit dat ik met dit werk ervoor kan zorgen dat ik een tweede work & holiday visa voor Australië aan kan vragen, zodat ik nog een keer terug kan komen en hier weer mag werken. Zonder dit visa mag je natuurlijk Australië wel weer in, maar je mag dan niet werken. Ik weet inmiddels vrij zeker dat ik terug wil komen, maar wees gerust, ik weet inmiddels ook vrij zeker dat ik erg gesteld ben op Nederland, Amsterdam en natuurlijk alle mensen thuis. Zo makkelijk komen jullie niet van me af! Ik ben hier al een weekje aan het werken en het is stevig aanpoten: 6 uur opstaan, 7 uur beginnen met werken en 6 uur ‘s avonds klaar met werken. We hebben wel 2 relaxte pauzes van bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Smoko (raad maar ;)) & lunchbreak. Het betaalt goed: ongeveer $100,- per dag. Zo kan ik in ieder geval m’n auto terugverdienen, mocht ik een boel verlies maken met de verkoop.

Ik heb al een echte Australische farm experience meegemaakt: tijdens een lickrun (voer voor de schapen rondbrengen) zagen we een dood schaap in een waterhole drijven. Die kun je uiteraard niet laten liggen, want dat bederft het water. In zo’n geval kun je geluk hebben en ligt het schaap er nog niet zo lang. Ik had geen geluk :S Dit beestje leek meer op een ballon in de vorm van een schaap. Ik stapte weinig enthousiast met m’n broek opgestroopt in het water om het beest eruit te trekken. Ik grijp dat schaap vast met twee handen bij de wol, begin te trekken en pleur bijna achterover met m’n bum in het water met twee handen vol wol. Het hele gebeuren ging natuurlijk gelukkig gepaard met rozengeur. Afijn ik moest dus m’n armen onder het schaap steken op zoek naar de achterpoten. Gelukkig heb ik een sterke maag, want het was geen fijn gevoel om een paar rottende schapenpoten in je handen te hebben, (nog meer) details zal ik jullie besparen. M’n handen hebben de rest van de dag naar iets geroken dat het best te omschrijven is als schijt en rotte eieren. Tweede deel van mijn Ozzie experience was iets aangenamer: een collega waar ik die dag mee samenwerkte, Jamie, had een baby kangaroo te pakken weten te krijgen. Moeders was dood en het beestje zat verscholen in de buidel. Daar sta ik dus mooi mee op de foto. Oja, en hun achterpoten zijn inderdaad sterk… Hij was groot genoeg om voor zichzelf te zorgen, dus ‘s avonds hebben we hem weer laten gaan. Verder staat mij het grote schapenscheren te wachten, wat over een week gaat starten. Het is dan zo’n 3 weken echt aanpoten, soms van 5 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds werken. Ik vraag mezelf ook soms af hoe ik mezelf hierin terecht heb weten te krijgen… ‘t Wordt in ieder geval wel een experience die ik niet meer zal vergeten.

Roadtrip
Om bij Marionvale te kunnen komen heb ik in Melbourne een rode Ford Falcon 4.0 L. stationwagon gekocht. Klonk goed tijdens de testrit, moesten alleen wat dingetjes gebeuren voor een roadworthy certificate. Wat dingetjes die me uiteindelijk $600,- gekost hebben, maar de auto was vrij goedkoop. Na een week autoshoppen en papierwerk regelen kon ik op weg. Ik heb een paar dagen niet kunnen slapen, zo enthousiast was ik om met mijn eerste auto (jawel, in Australië) de weg te raken. Eenmaal op weg was het dan ook echt wel nodig om voor een powernapje te stoppen. Autorijden in grote Australische steden is trouwens een fiasco. Autorijden in Amsterdam is daarmee vergeleken als een ritje over de afsluitdijk in het midden van de nacht. Het kostte me een uur om uit Melbourne te komen. Dan zit je ineens op de highway, want die gaan hier gewoon door dorpen en steden heen. Rijd je 110 km per uur, moet je ineens op de rem voor een schoolzone, vaak 40 km/h. Sydney was nog erger en ik moest er naartoe, omdat ik m’n kampeerspullen op moest pikken die ik naar het work & holiday office gestuurd had. 45 Minuten om in Sydney te komen, 1,5 om een parkeerplek te zoeken en m’n spullen te halen en nog een uur om Sydney weer uit te komen. Maargoed, daarna was ik eindelijk op weg en heb ik weinig grote plaatsen meer gezien, Brisbane uitgezonderd. De eerste avond (maandag) heb ik in Gundagai in de auto geslapen (gaat prima in een stationwagen). ‘s Nachts heeft het gevroren, dus ik was blij met m’n slaapzak. Tweede avond heb ik in Taree geslapen, waar het eveneens niet warm was ‘s nachts. Woensdag ben ik in Casino aangekomen om Taylor op te zoeken, een Australische vriendin van de Jackarooschool in Tamworth. Daar een nachtje geslapen en een beetje op de quadbike rondgecrossed op hun property. Vervolgens heb ik Ilona opgezocht in Brisbane, een andere vriendin van de Jackarooschool. Ik heb haar opgepikt en we hebben een paar dagen gekampeerd in Caloundra, net boven Brisbane. Voordat ik keihard aan het werk zou gaan op Marionvale was het wel lekker nog even te relaxen. Bij de auto heb ik ook allemaal extra kampeerspullen gekregen: een tent, matrasje, luchtbed en alle kookgerei die ik nodig heb, dus dat is prima van pas gekomen tijdens het kamperen.

Inmiddels was ik een week op weg en was het tijd om door te rijden naar Marionvale waar ik nog twee dagen voor nodig had. Vanaf Caloundra ben ik naar Dingo gereden, van Dingo naar Charters Towers en deze road was echt leger en langer dan ik tot nu toe gezien had (iets van 350 km.). Op donderdag ben ik van Charters Towers naar Hughenden gereden waar Eka me opgepikt heeft. Kon ik weer even Nederlands ouwehoeren! Ook af en toe wel lekker. M’n auto heb ik in Hughenden geparkeerd bij het huis van Tom’s ouders. En toen zat ik dus ineens weer in the middle of nowhere… Even om een beeld te schetsen van Marionvale, want het is compleet anders dan de Jackarooschool: Leconfield was 4700 acres en vol met heuvels, bergen en bomen. Marionvale is ietsje groter, een slordige 60.000 acres en zover het oog kan reiken kaal en vlak (beetje dor gras alleen). Anyway, volgens mij is dit verhaal inmiddels ook wel weer lang genoeg, dus ik ga nokken. Volgende keer zal ik genoeg te vertellen hebben over het scheren. Schijnt een hele happening te zijn. Cheers!

3 opmerkingen:

  1. Hoi zoon,
    Lekker bezig nog steeds. En voor herhaling vatbaar begrijp ik. Goed, dat je je opties open houdt. Op welk adres zit je nu? De auto heeft zich dus al die kilometers goed gehouden. En kamperen is op die manier natuurlijk ook heel leuk zeker in een leeg land met een vriendin. Ben benieuwd naar de foto's. Succes met buffelen en veel plezier met schapen scheren.
    Groetjes en knuffel,
    Papa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi zoon, ik heb je toevallig net een mail gestuurd waarin ik je om de laatste nieuwtjes vraag, en nu ben ik via je blog weer helemaal op de hoogte! Op Leconfield heb je toch ook al schapen geschoren? Ben in ieder geval blij dat je veilig bent aangekomen, en wens je een hele goede tijd op de ranch! Liefs RA

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heej,

    Je had dus alweer een update....vet goed.
    Je eigen auto, gaaf hoor. Je wordt zo te lezen echt al een "grote jongen" ;-)

    Liefs, Rian

    BeantwoordenVerwijderen